• header.jpg
  • header2.jpg
  • header4.jpg

Mottó

"Kérlek, ne vigyél el semmit, csak a fotóidat, ne hagyj itt semmit, csak a lábnyomodat, ne ölj meg semmit, csak az idődet!"

Könyv

Belépés

Csipetnyi Firkász- Gasztronómia, hogy együnk is valamit…

 

alt

Legutóbbi horgászatom során, megvásároltam vagy három kiló vegyes halat, keszeget valamint kárászt és gondoltam, valami finomat készítek itthon, legyen hal is az asztalon. Rendkívül egészséges a hal étek, ezt bizony nem kell igazolni senkinek én pedig, most pénztárca szerint, legolcsóbb húsból fogok főzni, szóval anyagilag jelen esetben, nem érheti szó a ház elejét. 

Na, lássuk csak, négy darab jó nagy lapát dévér, és három hatalmas, gigantikus kárászom van. Még este tisztításra kerültek, valamint milliméterenként irdalás történt, úgy hogy hallani lehetett a szálkák reccsenését, minden pengehúzásnál. Ez most itt talán a legfontosabb, milliméterenkénti sűrű irdalás, majd bő sózás. Érdemes kitenni egy lapos tányérba magunk mellé, vagy fél kiló sót és belemarkolni és úgy sózni, nem finomkodni, nem kicsinyeskedni, sózni marokkal, beledörzsölni az irdalásba, meg belül is mindenütt. Ha kész, mehetnek a halak a hűtőbe, pihenni, majd reggel folytatás következik.

Ha már kipihentem a horgászat fáradalmait és felkeltem, elő kell venni a már sózott és irdalt előkészített halakat. Kezdjük előbb az egyszerűbbel, de mégis a világ legfinomabb ételével a sült dévérrel!

Nagy mennyiségű lisztet öntök egy lapos tányérba, majd hozzá kettő teáskanál pirospaprikát, borsot, valamint fokhagymaborsot is, ízlés szerint. Ezt jól összekeverem és megforgatom a keszegeket benne, majd be is kell dörzsölni kívül-belül a paprikás- lisztes-borsos keverékkel, ezek után bő olajban pirosra sütni! Ennek az ételnek evése, leírhatatlan, az a szó kevés, hogy finom, ez mennyei étel... Utána Irsai Olivér száraz fehér bort ajánlok, ja és a lényeg, amíg a szakács készíti, pálinkába ne legyen hiány, kemény munka kérem a sütés-főzés, valaminek hajtani kell az embert, ugye… Persze, élni tudni kell!

alt

A dévérkeszegeket megsütöttem, akkor legyen még valami nagyon finom! Három hatalmas kárászunk van még, akkorák, mint egy-egy kisebb ponty. A farka részét és az elejéből egy szeletet levágok. Egy fazékba rakom, majd félig engedem vízzel és felteszem főni, nagy gázon, nem takarékon, had szóljon! Babérlevél, szemes bors, só, citromlé megy bele és hagyjuk szétfőni, essen darabokra hús teljesen. Egy fanyar, de kellemes hal alaplevet kapunk, kb. 10-15 percen belül. Ezt tegyük félre, majd később lesz rá szükség.

Hagymát pirítok, míg üveges nem lesz, persze füstölt szalonna kockákkal együtt, ez csak természetes. Mikor megpirult, zöldpaprika és paradicsom megy bele, ami levet fog engedni. Ezek után porpaprika megy bele és felengedem a hal alaplével. A hal alaplé ezért lett elkészítve, tehát egy pörköltalapot készítettem, amit a hal alaplével kell felönteni. Közben száraz vörös bort öntök a pörkölt alapba, egy pohárral! Addig főzöm, míg nem kezd egynemű pörköltalap lenni, majd beleteszem a félretett halszeleteket. Míg ki nem fehérednek, addig főnek, majd tejfölös habarást készítek, amibe egy kis csípős aranyat is keverek és a végén a halpaprikásra öntök. Hagyom, hogy összeforrjon és túrós csuszával tálalom, jó étvágyat hozzá!

alt

Amennyiben, egy pohár Stella sör, véletlenül az asztalon gyöngyözik párás pohárban, az nem káros…

 

 

Harangi Csaba