• header.jpg
  • header2.jpg
  • header4.jpg

Mottó

"Kérlek, ne vigyél el semmit, csak a fotóidat, ne hagyj itt semmit, csak a lábnyomodat, ne ölj meg semmit, csak az idődet!"

Könyv

Belépés

Gasztroördög

 

alt

 

Szándékosan írtam ilyen címet, hisz angyalok nincsenek is, húsvétkor pedig nem is repkednek gasztroangyalok, legfeljebb fáradt kimerült nők főznek a konyhában, becsületükre legyen mondva minden húsvéton helyt állnak, meg máskor is. 

Akkor most én bevonulok a konyhába és elkészítem a húsvéti sonkát. Végül is, ha valakinek nincs ideje tényleg meg lehet azt a sonkát venni, már készen füstölt főtt alakban, de az mégsem úgy van megfőve és ízesítve, ahogy mi szeretnénk, valljuk meg őszintén így van.

Én vásároltam egy hagyományos érlelésű és füstölésű nyers tarját. Nekem ez a kedvenc húsféleségem, szinten első számú egy fontossági listán, mivel úgynevezett márványozottság látszódik a hús szerkezetén, magyarul nem száraz hús. Én igenis igénylem, puha szaftos húst egyek, márpedig ebben a kategóriában a sertéstarja az aranyérmes.

 altalt

Akkor lássuk a hozzávalókat, a füstölt tarját kettévágom, hogy beleférjen a kukta fazekamba, mert bizony nagy nyomáson hamarabb fő meg, így előnyös. Aki szereti a hasát, az máris elragadtatja magát és belekóstol nyersen, én is vétkeztem, de a szakácsnak lehet… Elképesztő illat lengi be a konyhát, kellemes füstölt illat, páratlan érzés.

 Egy nagy fej vöröshagyma megpucolva, egy marék fokhagyma gerezd, babérlevél, szemes bors, mindez ízlés szerint.

alt

A hús bekerül a fazékba, a hozzávalók is és addig engedem vízzel míg el nem lepi. A kuktát lezárom és amikor eléri a megfelelő nyomást a gőz benne, innentől kezd sípolni a szelep. Szóval sípjeltől számítva másfél óra, mint egy focimeccs, pont annyi idő kell hozzá.

alt

Amikor elkészül, hagyjuk benne a főzővízben, abban kell kihűlnie is, mivel a kihűlés után csak így lehet szépen ízlésesen szeletelni, hogy mutasson is a művünk, ne csak finom legyen. Persze megint az az ördögi tulajdonság, azonnal kivettem a vízből egy szelet elfogyasztása végett! Na jó, de utána visszatettem a vízbe, de nem hagyhattam ki, éreznem kellett milyen finom az íze a saját füstölt főtt tarjámnak. Hát valami mennyei…. Kár hogy számítógépen nem mennek át az ízek. Jó főzést mindenkinek, ha már a nyakunkon a Húsvét!!