Egy kis vasárnapi gasztronómia

 

alt

 

Ha már hétvége, akkor általában főzés szokott lenni, szerintem minden kis családban. Lássuk itt mi készült? 

 

 

Most hétvégén, nyúl állt a házhoz, na nem szőröstül bőröstűl, csak úgy konyhakészen, az mégiscsak hozzáférhetőbb. Négyfelé vágtam egy nagy késsel, egyszer hosszában, egyszer keresztben. Mindennek a lényege a jó fűszerezés, ezt saját magam keverem ki páclé formájában.

Hozzávalók:

-         1 tasak egyszerű flekkenhez, grillhez való sült hús fűszer

-         Mustár (ízlés szerint)

-         Fokhagyma zúzva, vagy granulátum, vagy krém

-         Bors

-         Curry (óvatosan mert intenzív!)

-         2-3 deci olajjal összekeverni és kész a páclé

 

Ezek után a nyúl negyedeket bevagdalni egy centinként mélyen éles késsel és bedörzsölni a kész olajos páccal. Mehet hűtőbe estétől reggelig, majd másnap tepsibe vele, egy pohár vizet alá, majd 2 órán keresztül fólia alatt sül. Ezek után a fóliát levenni és hagyni pirosra sülni. Köretnek a sok megszokott snassz helyett inkább, mexikói zöldségkeverék vajon párolva, őszintén szólva fenséges együtt a nyúllal. Jó étvágyat hozzá!

 alt

Azért legyen egy leves is, szerintem, mindig is leveses voltam, hát íme egy egyszerű leves. Az én gulyáslevesem így készül:

Vegyünk 1 kg lapockát és vágjuk kockákra. A megdínsztolt üveges hagymára porpaprikát szórunk és felöntjük kevés vízzel. Ilyenkor már előre ízesítjük, mintha csak pörköltöt főznénk. Egy finom pörkölt fog főni a gázon, természetesen zöldpaprika, paradicsom, piros arany kevés delikát, kevés köménymag, fokhagyma menjen közzé! A kockázott húst hozzáadjuk a finom pörkölt alapunkhoz és kellemes illatok járják át a konyha levegőjét.

Amikor fél fővésben a pörköltnek tűnő étek, akkor felöntjük vízzel és így fog megtelni a fazekunk. Most belemennek a zöldségek, répa, krumpli, karalábé, petrezselyem. Most majd egy utó ízesítés szükségeltetik, hisz be kell állítani a savát-borsát a művünknek. Mikor úgy gondoljuk, hogy már finom és ízlik, akkor rátehetjük a fedőt és végre tényleg ihatunk egy felest, vagy egy pohár bort, vagy egy barna sört, mindegy, de a szakácsnak ez jár, ha már elkezdett főzni…

alt

Mire megpuhul a hús és a zöldség, már csak a nokedlit kell beleszaggatni és mosolygó családtagokat kívánok az ebédhez mindenkinek!