• header.jpg
  • header2.jpg
  • header4.jpg

Mottó

"Kérlek, ne vigyél el semmit, csak a fotóidat, ne hagyj itt semmit, csak a lábnyomodat, ne ölj meg semmit, csak az idődet!"

Könyv

Belépés

Egy kis vasárnapi gasztronómia

 

alt

 

Ha már hétvége, akkor általában főzés szokott lenni, szerintem minden kis családban. Lássuk itt mi készült? 

 

 

Most hétvégén, nyúl állt a házhoz, na nem szőröstül bőröstűl, csak úgy konyhakészen, az mégiscsak hozzáférhetőbb. Négyfelé vágtam egy nagy késsel, egyszer hosszában, egyszer keresztben. Mindennek a lényege a jó fűszerezés, ezt saját magam keverem ki páclé formájában.

Hozzávalók:

-         1 tasak egyszerű flekkenhez, grillhez való sült hús fűszer

-         Mustár (ízlés szerint)

-         Fokhagyma zúzva, vagy granulátum, vagy krém

-         Bors

-         Curry (óvatosan mert intenzív!)

-         2-3 deci olajjal összekeverni és kész a páclé

 

Ezek után a nyúl negyedeket bevagdalni egy centinként mélyen éles késsel és bedörzsölni a kész olajos páccal. Mehet hűtőbe estétől reggelig, majd másnap tepsibe vele, egy pohár vizet alá, majd 2 órán keresztül fólia alatt sül. Ezek után a fóliát levenni és hagyni pirosra sülni. Köretnek a sok megszokott snassz helyett inkább, mexikói zöldségkeverék vajon párolva, őszintén szólva fenséges együtt a nyúllal. Jó étvágyat hozzá!

 alt

Azért legyen egy leves is, szerintem, mindig is leveses voltam, hát íme egy egyszerű leves. Az én gulyáslevesem így készül:

Vegyünk 1 kg lapockát és vágjuk kockákra. A megdínsztolt üveges hagymára porpaprikát szórunk és felöntjük kevés vízzel. Ilyenkor már előre ízesítjük, mintha csak pörköltöt főznénk. Egy finom pörkölt fog főni a gázon, természetesen zöldpaprika, paradicsom, piros arany kevés delikát, kevés köménymag, fokhagyma menjen közzé! A kockázott húst hozzáadjuk a finom pörkölt alapunkhoz és kellemes illatok járják át a konyha levegőjét.

Amikor fél fővésben a pörköltnek tűnő étek, akkor felöntjük vízzel és így fog megtelni a fazekunk. Most belemennek a zöldségek, répa, krumpli, karalábé, petrezselyem. Most majd egy utó ízesítés szükségeltetik, hisz be kell állítani a savát-borsát a művünknek. Mikor úgy gondoljuk, hogy már finom és ízlik, akkor rátehetjük a fedőt és végre tényleg ihatunk egy felest, vagy egy pohár bort, vagy egy barna sört, mindegy, de a szakácsnak ez jár, ha már elkezdett főzni…

alt

Mire megpuhul a hús és a zöldség, már csak a nokedlit kell beleszaggatni és mosolygó családtagokat kívánok az ebédhez mindenkinek!