Szekeres Tibor: A pasztás feederezés

 Bizonyára horgászatai során mindenki szembesült már néhányszor azzal a jelenséggel, hogy adott helyen, adott időben talált egy olyan etetőanyagot, amiért megőrültek a halak. Sokat gondolkodtam rajta, hogyan tehetném ilyen helyzetben a horogra is azt az anyagot, ami annyi halat csal a horgászhelyemre. Pelletet nem csinálhatunk belőle ott helyben, kötőanyag nélkül pedig már a dobás során lehullana a horogról. Sok kísérletezés után összeállt egy olyan végtelenül egyszerű „rendszer”, aminek a segítségével a vízparton rögtönözhetünk fogós horogcsalit!

 alt

Az egyik téli horgászkiállítás alkalmával érdeklődve hallgattam Papp József előadását a rakósbotos pasztás horgászatról, hogy milyen eredményeket érnek el pasztás horgászatban a rakósbotos pontyfogó versenyeken. A paszta fogósságához tehát nem férhet kétség, de ezek a rakóson jól működő paszták a feederezés során gyakorlatilag használhatatlanok, főleg ha nagyobb távolságokat szeretnénk megdobni. Valahogy szilárdabbá kell tenni a pasztát, a gyúrhatóság és homogén állag megőrzése mellett.

 A legfontosabb tényező a kötőanyag kérdése, a sima víz+aroma a próbák során nem bizonyult elegendőnek, a nagyobb lendítéseknél a paszta egyszerűen lemállott a horogról. A csali bekeverésekor végül a cukorszirupot hívtam segítségül, mely kötőanyagot már régóta használom az oldódó pelletek készítése során.

Elkészítése rendkívül egyszerű és olcsó:

1.egy 2deciliteres poharat tele töltünk vízzel, majd beleöntjük egy fém edénybe

a vizet felforraljuk, forrás közben beleöntjük a kristálycukrot, ennek a mennyisége ugyan annyi legyen, mint a vízé, tehát szintén egy 2deciliteres pohárral, majd egy-két percig még forraljuk.

3. Kihűtsük az elkészült szirupot

Az arányok megtartása(50% víz-50% cukor) mellett természetesen bármilyen mennyiségben készíthetjük! A cukorszirup szinte korlátlan ideig eláll!

 Térjünk át gyorsan a száraz alapanyagokra. A horogpaszta elkészítéséhez csak a teljesen liszt finomságú alapanyagok használhatók fel. Többnyire a hallisztes, minőségi etetőanyagok ilyenek, de ha teljesen finomra tudjuk őrölni, akkor az édes-kukoricás keverékek is alkalmasak lehetnek. Én elsősorban ezeket a halas, finomszemcsés etetőanyagokat használom, természetesen főként azokat, melyek a meghorgászni kívánt vízen beváltak. Rendkívüli sokféle variációban elkészíthetjük a keverékünket, alkalmazkodva a különböző víztípusokhoz, évszakokhoz. A szárazanyagok bekeverése során is tudjuk fokozni a majdani tapadást, mégpedig finom búzaliszt hozzáadásával, ám vigyázzunk, hogy ennek aránya semmi esetre se haladja meg a 10%-ot, mert az már ellenkezően sülne el.

 

Lássuk hogyan is áll össze a paszta a vízparton és hogyan is zajlik egy pasztás horgászat!

alt

A szükséges alapanyagok:

-a száraz keverék(esetünkben ez most 1/3 VDE Pellet Feed, 1/3 Bait-tech Mojo, 1/3 Dynamite Baits Amino Black

-2dcl cukorszirup

alt

A cukorsziruphoz aminosavakban és betainban gazdag aromát öntünk, majd összerázzuk.

alt

Kizárólag a cukorszirupos aromával keverjük el a szárazanyagokat, vizet ne használjunk! A szükséges szirupmennyiség nagyban függ az alapanyagok finomságától, nedvszívó képességétől, így erre objektíven érvényes igazságot nem tudok mondani:)

 alt

Jól elkeverjük az összetevőket, majd a dobozka egyik felébe nyomkodjuk össze szorosan, hogy minden szemcse átázzon, ezért minimum fél órát pihentetjük!

 alt

Pihentetést követően jön a gyúrás, alaposan át kell dolgozni az anyagot. Ha jól választottuk meg az összetevőket és jól dolgozunk, ilyen szép pasztagombócot fogunk kapni!

 alt

Jöjjön a pasztával történő csalizás folyamata:

-Elsőnek is kicsípünk egy kis gombócot, külön jól meggyúrjuk

-Majd egyik újunkal finoman rányomjuk a horgot

Horognak az öblösebb, ill. a method típusok a megfelelőbbek 6-8-as méretben. Minél nagyobb a horog, annál jobban tartja a pasztát!

 

A csalizási folyamat második felében ráhajtogatjuk, rágyúrjuk a pasztát a horogra!

 alt

Az alábbi kép jól szemlélteti a paszta működését a vízben. Gyorsabban áramoltatja ki az aromákat, mint bármilyen pellet, viszont negyed óránál tovább nem érdemes várni, ha paszta van a horgon, de legtöbbször nem kell annyit várni!:)

 alt

Kétféle szerelékkel szoktam pasztázni, a bordás kosarasnál egy kicsit natúrabb etetőanyag kerül a kosárba, hogy érvényesüljön a paszta kiváló aromája és beltartalma, a hal ezt vegye fel előbb.

 altalt 

A másik pasztás szerelékem a method. Ezt főleg akkor használom, ha külön nem etetek és ugyan olyan etetőanyag kerül a kosárba, mint a paszta alapanyaga, persze kötőanyag nélkül. Ahogy a képen látszik, a pasztás horgot nem lehet az etetőkosárba nyomni, viszont az előkét keresztben belepréselem, így nincs gubanc dobásnál, nem kalimpál a levegőben a csali!

Érdemes még beszélni a csali dobásállóságáról. Egy jól összegyúrt paszta 60-70méterre könnyedén eldobható! A csali méretét illetőleg ne féljünk a nagyobb gombócoktól, mert a csali oldódik és a viszonylag puha állaga semmilyen akadályt nem jelent akasztáskor. A horgot teljesen el kell rejtenünk a 12-18mm-es gombócban!

 alt

A paszta egyik gyakorlati tesztjére kedvenc pontyos tesztpályámon,  a Rab horgásztavon került sor. Az első kapásra tényleg csak perceket kellett várni!

Az első paszta-rajongó ez a kilós pontyocska volt

 alt

A horgászat elejétől a végéig a folyamatos fárasztásokról szólt!

 alt

A harcos bányatavi pontyok olyan intenzíven táplálkoztak, hogy a kétbotos horgászat lehetetlen volt!

 alt

Főleg az átlagos 1-3kg-os halak őrültek meg a pasztáért

 altalt

De ezek olyan intenzíven, mintha keszegre pickereznék

 alt

A fényképezőt lepocskoló ponty volt a 30. ezen a napon!

 alt

Ha még a nagytestű kárászokat is számba veszem, biztosan 60kg fölé jutottam 6 óra alatt!

Az eddigi próbák alapján bátran merem ajánlani ezt a módszert a kísérletező kedvű horgászoknak, biztosan tovább is lehet fejleszteni, teljes szabadságot élvezünk az ízek, aromák felhasználása terén, változtathatjuk a csali oldódását, mindezt akár a vízparton! Arról nem is beszélve, hogy a csali és ezáltal az aromák semmilyen szárításnak, tartósításnak nincsenek kitéve, így a vízben azonnal és hatásosan dolgoznak.

 

Szekeres Tibor

 

 

( forrás: www.mindenamifeeder.lapunk.hu )