• header.jpg
 • header2.jpg
 • header4.jpg

Mottó

"Kérlek, ne vigyél el semmit, csak a fotóidat, ne hagyj itt semmit, csak a lábnyomodat, ne ölj meg semmit, csak az idődet!"

Könyv

Belépés

HorgaszFirkasz - Egy feederes naplója

Harangi Csaba
Tavaszi nyitány…
2016.03.06 09:46:51

 

alt

Tulajdonképpen, nem is igazán számítana milyen évszakban horgászok, hisz nincs megszakítás a hónapok szépen egybefolynak és a horgászatom, folyamatossá válik, talán egész életemre is igaz ez. Most azért kicsit más érzés vesz elő míg vezetem a kocsim, mivel a fákon jelentkeznek a rügyek, nyílnak a virágok, tavasz van… Irány a Kócos tó, lássuk mit ad ma nekünk az első tavaszi pecánkon? 


Jó kis társaság jött össze, Kígyós Sanyi, Fekécs Zoli és én ülünk le egy nekünk tetsző helyre és már repülnek is a csalik befelé. Sanyi messzebb próbálkozik, mi Zolival csak röviden horgászunk, de már ismerjük ezt a helyet nem is kell ide olyan nagy távolság.

alt

Mindegyikőnknél a kárászok jelentkeznek először, szerencsére hatalmasak így aztán az orsó fékje is szól, míg egy-egy termetes példány partra kerül. Sanyi gyorsan kifog egy tükörpontyot, már a horgászat kezdetekor, ez jó hír! Akkor lesz itt több is minden bizonnyal. Egyelőre csak a szaporulat jelentkezik, kicsi-pici-mini pontyok alakjában, de rendkívül aranyosak és büszke lehet a tógazda a szaporulatra, íme a szakmai hozzáértés eredménye az utánpótlás, mely majd meg fog nőni.

alt

A pontyokra gondolva kicsit változtatunk a felszerelésen, nagyobb horog, több csonti rá, de meglepő módon ilyenkor nincs is kapás… Akkor marad az apró horog és pár szem csonti, így jelentkeznek az alig észrevehető kapások. Lassan értjük már, a szemben lévő csendet is, hogy amolyan frontos időt kaptunk, alig eszik piszkálja a csalit, ha megakad akkor épp hogy akad.  Akkor lefinomítva hosszú előkével próbálkozunk, de legalább eredményesen. András tógazda által adott szák, ijesztő módon kezd telni , a nagyobbnál nagyobb kárászokkal.

Zoli matchbottal aprítja már a kárászokat, igencsak közéjük vág. Egy kis amur is tiszteletét teszi a feederbotjára, legalább tudjuk a tavasszal ők is megérkeztek.

altalt

A sok kis alig látható kapások közt, fogom egymás után a kárászokat, majd végre már a bot hajolva marad és pontyot fárasztok. Egy jó kis pikkelyes vette fel a pár szem csontimat, no meg a szakállnélküli Preston 456 horgot 16-os méretben…

alt

Elmondhatom, bevált. Pont ma gondoltam a sok óvatos kapás közepette, talán ez a helyzet az amikor elő kell venni és ki kell próbálni, jól tettem most már tudom. A ponty egy tavaszi uszonylendítéssel úszik tova, épen egészségesen.

altalt

Sanyinál történik valami, nem igazán akar abbamaradni a fékhang. Egy nagyon szép ponty lehet a horgon, mert még tavon lévő szigetet is meg akarja kerülni. Hosszú előkés feeder felszerelés és 0,12mm-es  monofil előke, a fogadó irodákon nem sokan tennék a voksukat a horgász győzelemre, de Sanyi megoldja és már fotózom is a szép pontyot.

altalt

Persze a pontyok csapatban járnak, alig úszik el az egyik, itt is van a másik. Egy tükörponty a tettes, egy jó hosszúelőkés fárasztás és már meg is van a hal.

altalt

Így telt el az első tavaszi pecánk, ami igen jól esett, hát még amikor megnéztük a szákot, amiben András kérésére összegyűjtöttük a kárászokat. Jó mennyiség gyűlt össze, amit nem is gondoltam volna…

alt

A nagy tavaszi zsongásban észre sem veszi az ember mennyi halat fogott, jó peca volt.

alt

A lassan eltűnő erőtlen fény, még egy kicsit bearanyozza a vizet majd elindulunk haza, elmondható itt a tavasz.

Harangi Csaba

 

Fotók: Fekécs Zoltán, Harangi Csaba

 Címkék: preston | Kócos tó


 Eseménynaptár

Chat Box


UTOLSÓ ÜZI: 6 éve, 6 hónapja
 • harangi_csab : AZ az igazság az emberek ilyenkor ki vannak éhezve a versenyre, gondoltam hogy így lesz. 2012-2013-as ébvekben ugyanez történt.
 • sancika101 : Csabi bácsi. Hamar megtelt a nevezési lista.
 • techy : Köszönöm szépen :)
 • harangi_csab : 70/4536347
 • techy : Sziasztok a Daru-tó telefonszámát meg tudná adni valaki? Pénteken szeretnék ott horgászni egyet, ha van rá mód :)
 • harangi_csab : «link»
 • harangi_csab : Ez az új Tesco és annak az előterében van egy hatalmas horgászáruház, az lesz az.
 • harangi_csab : 4030 Debrecen Mikepércsi út 73/A / Tesco-ban/
 • techy : Szabad megkérdeznem, hogy «link» az itt említett bolt hol található? Előre is köszönöm a választ.
 • harangi_csab : Szia Maci! Örülök hogy érezted magad, látod az ember egy kicsit B.újvárosi is marad mindig. Már azt hittem nem lesz földim a versenyen, de Taki tartotta bennem a lelket..:) Lesz még ilyen verseny. Örülök tetszik a blog..

Használathoz be kell jelentkezni!